Standardpakk SmartPOSTI pakiautomaati ainult 3,99

Juhised peolaua katmiseks

Kas on plaanis katta pidulik peolaud väga eriliseks sündmuseks või soovid kutsuda külla sõbrad ja tahaksid neile pakkuda elegantset elamust aga pole kindel, missuguseid põhitõdesid peaks silmas pidama? Laua katmise reeglite ja etiketi jälgmine võib olla vahel väljakutseks ka perenaisele, kes on seda juba mitmeid kordi teinud. Oleme kogunud allpoololevasse juhendisse näpunäiteid ja nippe, mida võiks järgida, kui soovid katta peolaua, mis näeb välja kui kunstiteos ning vastab lauakatmisetiketile.
Formel dukning

Söögiriistad

Kahvlite, nugade ja lusikate lauale asetamisel on kindlad reeglid, mida tuleks järgida, et paigutus oleks korrektne ning külalistel oleks võimalikult lihtne vajalikke söögiriistu kasutada. Allpool mõned üldised reeglid söögiriistade paigutamiseks lauale.

Kuidas paigutada söögiriistad taldriku kõrvale?

Söögiriistad, alustades noast taldriku paremal pool ja kahvel vasakul, paigutatakse üksteise kõrvale pakutavate roogade järjekorda arvesse võttes. Esimene kasutatav söögiriistade komplekt on seega taldrikust kõige kaugemal. Klassikaliselt on esimeseks käiguks eelroog või supp ning siis on kõige välimised söögiriistad väiksem kahvel ja nuga või supilusikas.

Järgmised söögiriistad on mõeldud enamasti põhiroa jaoks ning selleks kasutatakse suuremat kahvlit ja nuga, kui olid kasutusel eelroa puhul. Taldrikule kõige lähemal on väiksem kahvel ja nuga salati või muude väiksemate roogade jaoks, mida serveeritakse pearoa järgselt.

Söögiriistade nimekiri:
1: Eelroa söögiriistad (supilusikas või salatikahvel ja nuga)
2: Pearoa söögiriistad (kahvel ja nuga)
3: Kalaroa söögiriistad (juhul kui serveeritakse kala)
4: Magustoidu söögiriistad (lusikas ja/või väike dessertkahvel)

Bodsdukning

Kas nuga ja kahvel võivad asetseda ühel pool?

Jah, kui roogasid on vaid üks ja söögiriistu vähem, võib asetada kahvli ning noa taldriku paremale küljele, kahvel sissepoole, nuga väljapoole teraga kahvli suunas. Kui käikusid on rohkem tuleks söögiriistad pigem asetada kummalegi poole taldrikut, kahvel vasakule ja nuga, tera taldriku suunas, paremale poole. Oluline on jälgida, et söögiriistad oleksid paigutatud vastavalt söögikordadele ning sööjale arusaadavas järjekorras.

Kuhu peaks paigutama supilusika?
Supilusikas asetatakse tavaliselt taldriku paremale küljele. Kuid kui serveeritud on ka supitaldrik, võib asetada lusika taldriku ülemise külje kohale.

Kuhu peaks paigutama dessertkahvli?
Dessertkahvel või lusikas magustoidu jaoks asetatakse enamasti taldriku ülemise külje kohale.

Bordsdukning

Söögiriistade paigutus kokkuvõtlikult:

Aseta söögiriistad taldriku kõrvale vastavalt söögikordade järjekorrale, alustades väljastpoolt sissepoole. Noa tera peaks olema suunaga taldriku poole. Leiva serveerimisel asetatakse väike leivataldrik koos võinoaga taldrikust vasakule üles. Desserdi jaoks kasutatav lusikas paiguta taldriku kohale, käepide paremal, kui kasutusel dessertkahvel, siis on käepide vasakul.

Dukning

Taldrikud

Söögilaual kasutatavad taldrikud erinevad peamiselt oma suuruse poolest. Taldrikute paigutamisel võetakse arvesse pakutavate roogade serveerimise järjekord. 

Tavaliselt asetetakse taldrikud lauale järgmiselt : 
1: Suurim taldrik pearoa jaoks asetatakse kõige alla 
2: Keskmine taldrik salati või eelroa jaoks paigutatakse suure taldriku peale
3: Kui serveeritakse suppi, asetatakse supitaldrik keskmise suurusega taldriku peale

Kuhu tuleks taldrikud paigutada?
Taldrik tuleks asetada laual istumiskoha keskele, sööja ette umbes 2-3 cm kaugusele laua servast. Kasutada võiks lisaks taldrikutele mis on mõeldud serveeritavatele roogadele, ka dekoratiivseid  katmis - ehk alustaldrikuid, mis mõjuvad pidulikult ja võivad täita kohamääraja ülesannet, kui toidukäigud tuuakse lauda taldrikul.

 

Millal peaks kasutama katmis- ehk alustaldrikut?

Dekoratiivne alustaldrik muudab iga söögilaua veelgi kaunimaks ja kutsuvamaks. Selle võib asetada kõikide teiste lauale paigutatavate taldrikute alla.

Juhul kui on plaanis toidud tuua lauda taldrikul, siis omab alustaldrik kohamääraja ülesannet, olles samas elegantne ning visuaalselt esteetiline element peolaual. 

Klaasid

Tavaliselt on laual üks või kaks klaasi - üks vee ja teine veini jaoks. Ent kuidas toimida siis, kui klaase on rohkem?

Kuidas paigutada klaasid lauale, kui soovid serveerida enam kui kahte jooki?
Üldreeglina paigutatakse esimene klaas paremale poole noa kohale, mis on kõige lähemal taldrikule. Esimeseks klaasiks peaks olema veeklaas, millest vasakule poole asetatakse veiniklaasid veinide serveerimise järjekorras.

Missuguses järjekorras paigutakse erinevad klaasid?
Näide järjekorrast vasakult paremale
1: Aseta veeklaas taldriku ülaservast paremale.
2: Veeklaasi kõrvale vasakule poole paigutatakse esimesena valge veini klaas, selle kõrvale punase veini klaas.
Ühte ritta ei asetata tavaliselt üle kolme klaasi ning paigutus peaks olema võimalikult kompaktne. Klaasid võivad asetseda reas paralleelset lauaservaga või 45-kraadise nurga all.

Bordsdukning

Kui palju ruumi peaks arvestama ühele kohale?

Söögiriistade, taldrikute ja klaaside komplekt vajab piisavat ruumi, et sööjad tunneksid end mugavalt. Ühe koha paigutamisel oleks hea arvestada ca 60 -70 cm laiuse alaga. See on muidugi pigem üldine reegel, mida tuleks kohandada konkreetsele lauale ning külaliste arvule.

Kuidas paigutada salvrätik lauale?

Salvrätiku võib asetada korrektselt kokkuvoldituna või kunstipäraselt salvrätikurõngasse paigutatuna pealmisele taldrikule. Kui kasutusel on leivataldrik, võib salvrätiku asetada sellele. Ühekordseid pabersalvrätikuid on lihtne ja mugav kasutada. Kui soovid luua ekstra pidulikku meeleolu on tekstiilservjetid omal kohal. Tekstiilservjettide puhul tuleb kindlasti järgida piinlikku puhtust - meeldiv värske lõhn ja väiksemagi plekita pind on elementaarne, kaunis ning kutsuv. Servjeti voltimise nippe leiad siit.

bordsdukning

Serveerimine

Toitude ja jookide serveerimisel oleks hea järgida mõningaid üldiseid juhiseid, mille eesmärgiks on vältida ebameeldivaid olukordi ning luua igati pingevaba kogemus.

1: Serveeri toitu alati külalise vasakult küljelt ja eemalda taldrikuid paremalt.
2: Toidu serveerimisel hoia ühe käega taldrikust ja teise käega serveeri toitu serveerimiskahvli ja lusikaga või serveerimistangidega.
3: Jookide serveerimisel hoia vajadusel klaasi selle jalast ning serveeri külalise paremalt küljelt.
4: Teeninda külalisi loogilises järjekorras, kas lihtsalt üksteise järel või vanuse järgi.
5: Väldi toidu või joogi serveerimist külalise pea kohal või näo ees.
6: Jooke valades ole ettevaatlik ja tähelepanelik, et vedelik ei valguks kusagile mujale kui klaasi. Ära täida klaasi ääreni.

Lühike meelespea:
Kui serveerid toitu vaagnal, aseta see külalise ette küljelt. Uued nõud asetatakse lauale külalise vasakult, kasutatud nõud eemaldatakse laualt külalise paremalt poolt. Joogid serveeritakse paremalt poolt.

Bordsdukning

Etikett

Nüüd, kui laud on kaunilt ning kõiki etiketireegleid järgides kaetud, siis millele võiks pöörata tähelepanu laua äääres olles?

Kuhu panna söögiriistad, kui oled lõpetanud söömise?

Aseta söögiriistad taldrikule järgides lihtsat reeglit, mis annab märku, et oled söömise lõpetanud ning taldriku võib eemaldada. 

Selleks on mõned erinevad viisid, kuid tavapäraseim on toimida järgmiselt:
Aseta kahvel ja nuga kõrvuti taldrikule, nii et käepidemed jääksid paremale poole. Ka kasutatud lusikas asetatakse taldrikule käepide paremal pool.

Kuidas hoida käes veiniklaasi?
Veiniklaasi hoitakse jalast, see on oluline, sest siis ei soojene vein ning veiniklaas ei ole allutatud liigsele käesurvele.

 

Suurepärase elamuse tagab aga muidugi maitsev toit ja eelkõige meeldiv seltskond, seega valmista ette kaunis peolaud, naudi suurepäraseid roogasid ning ühiseid hetki sulle armsate inimestega! 🥳🎉